wtorek, 31 maja 2011

Sałatka gyros



Kolejny przepis z bloga atina_bc. Pięknie wyglądała więc przeba było zrobić. Zawsze mieszałam ją przed podaniem, ale skoro mam przeźroczystą miskę to czemu by nie podać jej tak ładnie??
Jest pyszna, wygląda ładnie, do tego prosta w przygotowaniu.
Oczywiście modyfikacje wykonane.


Składniki:
  • 40 dag łopatki albo szynki
  • 2-3 cebule
  • 6 niewielkich ogórków konserwowych
  • 1 puszka kukurydzy odcedzonej z zalewy
  • 3/4 główki kapusty pekińskiej
  • majonez
  • keczup
  • przyprawa "Gyros"
  • olej i oliwa
Mięso skroić w niezbyt drobną kostkę. Przełożyć do zamykanej wieczkiem miseczki, posypać przyprawą, polać odrobiną oleju, wymieszać, zamknąć i odstawić na noc do lodówki.  Po tym czasie mięso podsmażyć na oleju, odsączyć. Na tym samym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i wystudzić.
Układać warstwami w przezroczystej misie:
1 - mięso
2 - cebula
3 - warstwa ketchupu
4 - ogórki (pokrojone w kostkę)
5 - kukurydza (oczywiście odcedzona)
6 - warstwa majonezu pomieszanego z oliwą z oliwek
7 - poszatkowana kapusta


Odstawić do lodówki, aby smaki się "przegryzły".

2 komentarze:

  1. co się nie chwalisz blogiem :P

    ja jeszcze nie smażyłam mięsa ;o) Łucja dobrze znosi?

    OdpowiedzUsuń
  2. smażone jak najbardziej :)
    po schabowym nic jej nie było :p

    OdpowiedzUsuń