wtorek, 4 czerwca 2013

Pieczone pierogi z soczewica

31 maja bylam gosciem na Sopockim Kontakt Festiwal wlacz swiadome rodzicielstwo.
Razem z innymi rodzicami reprezentowalismy Gdanskie Kluby Rodzica.
Dodatkowo w udziale przypadlo mi reprezentowanie szczytnej idei jaka jest BLW :)
Na ta okazje zostaly przygotowane roznosci, o ktorych obiecalam, ze napisze.
Przepis na pierogi juz dodawalam, jest on smaczy i prosty, a lepienie jest czysta przyjemnoscia i wlaczyc sie moga nawet dzieci.
Tym razem nadzieniem byla pasta z soczewicy, ktora moze byc i waszym wypelnieniem, albo tylko baza na ktorej bedziecie eksperymentowac. Sama w sobie idealnie nadaje sie do smarowania chleba.



Porcja dla 4 osobowej rodziny lub na nastepny dzien na sniadanie
Ciasto:
-2 kostki twarogu po 200 g kazda
-100 g cieplego lub stopionego masla
-1,5 szkl maki pszennej
-0,5 szkl maki otrab
(Jesli uzywacie miarek po 100 ml to 4 miarki maki i jedna miarka otrab)

Ciasto z latwoscia sie wyrabia, jest elastyczne i latwo sie je walkuje niewymagajac ani sily ani podsypywania maka.

Farsz:
-1szkl soczewicy czerwonej
-1 szkl skrojonych lub starych na jarzynowej tarce pieczarek
-1/2 szkl startego ulubionego zoltego sera
-2 lyzeczki koncentratu pomidorowego
-ulubione przyprawy

Pieczarki wsypujemy do garnka i chwile mieszamy, dodajemy soczewice, razem podgrzewamy i zalewamy woda żeby przykryla calosc. Teraz dajemy czas soczewicy, musi sie ugotowac na tyle, by mozna bylo ja bez problemu rozetrzec na gladka mase. W razie potrzeby dolewamy wode, lub po ugotowaniu nadmiar odparowujemy.
Po ugotowaniu, doprawiamy do smaku, dodajemy koncentrat i drobno starty ser. I juz.
Gotowa pasta napelniamy pierogi.

Pieczemy najlepiej na samej kratce- dzieki temu rowno sie pieka od gory i od dolu, w bardzo wysokiej temperatrze. Ja pieklam je w piekarniku po pieczeniu pizzy czyli termoobieg +dolna grzalka na 230 st. Wyjmujemy jak tylko sie zrumienia.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz