czwartek, 17 listopada 2011
zapiekany ryż z jabłkami
Szycie skończone, ale po wczorajszym szczepieniu Młoda gorączkuje. Jako, że jest to chorowanie pełną gębą to nie pozwala się zostawiać na chwilę- cięższa wersja odkładać... W chwili gdy zasnela zrobiłam coś co będę mogła jeść cały dzień, zarówno na ciepło jak i zimno. Zapiekany ryż z jabłkami, który też się nada dla dzieci BLW. * szklanka białego ryżu * 2 łyżki masła * szklanka mleka * szklanka wody( może się okazać, że potrzeba trochę więcej) * 2 jajka * 3 jabłka( może być więcej) * cynamon * świeży imbir * brązowy cukier do smaku Ryż podsmażyć na maśle. Zalać wodą i mlekiem. Gotować do miękkości pod przykryciem na małym ogniu. Jeśli trzeba dolać wody( ryż musi wchłonąć cały płyn). W między czasie obrać i zetrzeć jabłka, odrobinę świeżego imbiru. Dodać cynamon i cukier, który konieczny nie jest... Do ugotowanego ryżu dodać żółtka. Białko ubić na sztywno i połączyć z ryżem. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, wyłożyć połowę ryżu, jabłka i resztę ryżu. Zapiec w gorącym piekarniku. Dla fanów śmietany wmożna wymieszać dobra kwaśną śmietanę z cukrem i wyłożyć na ryż.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
mmm dawno tego nie jadłam :) Chyba jutro tez to zrobie :)
OdpowiedzUsuńJutro na pewno się pokuszę:)Dzięki!
OdpowiedzUsuń