poniedziałek, 19 grudnia 2011

kiszone buraki

Zakwas, zakwas się robi :) Z przepisu Kuronia. 1,5 kg buraków 4 ząbki czosnku Kromka razowego chleba Sól Przegotowana woda Buraki umyć, pokroic w plastry. Czosnek rozgniesc z solą. Wszystko przełożyć do dużego słoja, zalać przegotowana woda. Na każdy litr można dodać łyżeczkę soli, wtedy szybciej się ukisi i będzie mocniejszy. Na koniec położyć kromke chleba. Kisi się od 5 do 7 dni, więc to ostatni dzwonek! W zeszłym roku udał się bezbłędnie :)

3 komentarze:

  1. A u nas jeszcze warzywa - marchew, pietruszka, cebula... :) Już kilka dni się kisi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O takiej wersji nie slyszalam. We wszystkich tradycyjnych rzeczach zawsze ufalam Kuroniowi i nigdy się nie zawiodłam ;)

    OdpowiedzUsuń